Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde ve UNICEF iş birliği ile Zorlayıcı Yaşam Olaylarında Psikoeğitim Projesi (ZOYOP) kapsamında akran zorbalığı ve siber zorbalık konularında hazırlanan psikoeğitim programları ve içerikler yayımlandı.
Bakanlığımız, eğitim kurumlarını daha güvenli bir hale getirmek için akran zorbalığı ve siber zorbalığa karşı sıfır tolerans anlayışını yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Zorbalığı önlemenin ilk adımı okul idarecilerini, öğretmenleri, öğrencileri ve ailelerini konu hakkında bilgilendirerek toplumsal farkındalık sağlamaktır. Öğretmenlerin konu ile ilgili farkındalığı ve destekleyici tutumu, onları karşılaştıkları zorbalık olaylarına karşı sessiz kalmayarak şiddetten uzak bir okul ortamı oluşturmaya teşvik edecektir. Ayrıca velilerin desteklenmesi için hazırlanan afiş, broşür, sunu ve bültenler ile bütüncül bir okul yaklaşımını sağlamak amaçlanmıştır.
Bu kapsamda akran zorbalığı konusunda tüm öğrencilere yönelik farkındalık kazandırmayı amaçlayan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri için 4 adet farkındalık programı hazırlanmıştır. Bu konuda kuramsal bilgilerin yer aldığı rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara yönelik bilgilendirici kitapçık ile rehber öğretmen/psikolojik danışmanların okullarda tüm öğretmenlere ve velilere uygulayabileceği her kademeye özgü sunu içerikleri hazırlanmıştır. Uygulanan farkındalık programları sonrasında; akran zorbalığına uğrayan ve akran zorbalığına maruz kalan öğrencilerin baş etme becerilerini geliştirmeye yönelik ayrı ayrı ve her kademeye özgü 8 adet psikoeğitim programı geliştirilmiştir. Aynı zamanda okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine yönelik akran zorbalığı konusunda farkındalık oluşturmak ve baş etme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla hikâye kitapları hazırlanmıştır.
Siber zorbalık konusunda ise ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri için farkındalık programları hazırlanmıştır. Rehber öğretmen/psikolojik danışmanların okulda tüm öğretmenlere ve velilere uygulayabileceği kademelere göre farklılaşan sunular hazırlanmıştır. Uygulanan farkındalık programlarının yanı sıra öğrencilerin baş etme becerilerini geliştirmeye yönelik ortaokul ve lise kademelerine yönelik psikoeğitim programları geliştirilmiştir. Ayrıca siber zorbalık konusunda kuramsal bilgilerin yer aldığı rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara yönelik bir adet kitapçık ile ilkokul öğrencilerine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla 2 adet hikâye kitabı hazırlanmıştır.
Dokümanlara Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ…
merhaba içeriğe nasıl ulaşabiliriz?
Merhaba. Linkten ulaşabilirsiniz.
https://orgm.meb.gov.tr/www/akran-zorbaligi/icerik/2085