Yazılım Mühendisliği

0
3170
yazılım mühendisi

Hayatın her alanında kullanılan bilgisayar ve teknoloji merakının yanı sıra tasarım ve yaratıcılık bu mesleğin vazgeçilmezi. Şimdi bu mesleği yakından tanıyalım.

PDF Olarak İndir

Tanım
Bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayan ve sisteme entegre edip uygulamasını yapan kişidir.

Görevler
Hazırlanacak yazılım ile ilgili müşteri ilişkilerini kurar,

– Müşterilerden aldığı bilgiler doğrultusunda analiz yapar,

– Tasarım yapar, – Program yazar,

– Programı test eder,

– Yazdığı programda eksiklik varsa düzeltir,

-Yazılımı sorunsuz şekilde çalışır hale getirdikten sonra, gerekli durumlarda kullanım yönergesini hazırlayarak, kullanıcıların eğitilmesini sağlar,

– Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder.

Mesleğin gerektirdiği Genel Özellikler

– Mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan,

– Fen ve matematik alanlarına ilgi duyan,

-Bildiklerini başkalarına aktarabilme ve etkileme (ikna) yeteneği olan,

– Dikkatli, sabırlı,

– Ekip çalışmasına yatkın,

-Yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen kimseler olması gerekir

Çalışma Ortamı
Genellikle iyi aydınlatılmış, temiz büro ortamında çalışılır. Projelere bağlı olarak seyahat etmeleri gerekebilir. Çalışırken üst yönetimle, programcılarla ve müşterilerle, yoğun olarak iletişim halindedirler.

Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Çoğunlukla özel sektörde olmakla birlikte, kamu sektöründe de çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan, parasal olarak fazla sermayeye ihtiyaç duyulmadığından yeni fikirler üretebilen yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. Yeni mezunlar genellikle ilk yıllarda programcı olarak görev alarak genel işleyişlerle ilgili tecrübe sahibi olurlar. Günümüzde birçok mühendislik mezunu yazılım mühendisliğinin eğitimini almamalarına rağmen bu mesleği sürdürmeye çalışmaktadır. Ancak, konularında yetkin kişilerin bu alanda çalışmalarına verilen önem hergeçen gün artmaktadır. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak kendini yenileyebilen yazılım mühendislerine büyük ihtiyaç vardır.

Mesleki Eğitim
Mesleğin eğitimi, Üniversitelere bağlı Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültelerinin “Yazılım Mühendisliği” ile “ Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans” programında verilmektedir.

Yazılım Mühendisliği Taban Puanları ve Netleri

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz