Matematik en zor derslerin başında gelmektedir. Gerek problemler gerekse düşünüş biçimi zorluğa zorluk katan en önemli olguların başında gelmektedir. Matematik dersinde başarılı olmanın çok önemli püf noktaları bulunmaktadır. Bu adımları sizlere uygularsanız matematik ile başarınız ister istemez gözler önüne gelecektir.
Yapmanız gereken ilk şey sabır… Sadece matematik için değil diğer tüm bilim dalları için sabırlı olmak gerekir. Eğer sabırlı değilseniz ve aceleci bir kişiliğe sahipseniz diğer adımlara geçmeyin. Çünkü matematik bir süreçler bütünüdür. Yürümeyi öğrenmeden koşamazsınız. Sabırlı olmayı deneyin çünkü zamana yayılan matematiksel öğrenme, analitik aklında temelini oluşturmaktadır.
Şimdi gelelim hedefimize. Eğer hedefin yoksa rüzgarın yönüne göre dönüp dolaşıp aynı yere gelirsin. Birçok yazarın bunla ilgili birçok sözünü bulabilirsiniz. Yani şu soruyu sorun kendinize, “Ben neden matematik öğreniyorum? Ne olacak bu dersi öğrenmezsem?” bu iki soruya mantık çerçevesinde cevap vermeye çalıştığınız anda zaten %50’sini bitirmiş olacaksınız. Hedefinizi belirleyin, belirleyin ki matematiğin size ne kadar lazım olduğunu, hayatınızda ne kadar değerli bir yere sahip olduğunu anlayın…
Bu saydığımız iki hususu size herkes söyleyecektir ama önemli bir nokta ise kendiniz. Kendinizi tanıyın. Her insanın öğrenme süresi, öğrenme zamanı değişiklik gösterecektir. Kimisi bir konuyu bir teoremi bir saat içinde anlarken kimisi için bu bir aya kadar çıkar. Sakın aklınıza “Ben de gerizekalılık mı var?” şeklinde bir düşünce gelmesin. Geldiği an ise bunu def etmenin en güzel yolu tarihteki bilim insanlarını aklınıza getirmeniz. Tarihteki birçok bilim insanı teoremleri veya yaptığı çalışmaları yıllarca (evet yıllarca) çalışarak elde etmiştir.
Planlı olun… Plan ve hedef sizi baştan çıkaracak iki önemli şeydir. Planınız yoksa neyi ne zaman yaptığınızın bir önemi belirli bir müddet sonra kaybolmaktadır. Eğitim sistemimizin en önemli eksikliği ise plansız ilerleme gayretidir. Matematikte hangi konuda eksiniz, hangi konuda zorlanıyorsunuz gibi soruları kendinize sorup bu konular üzerine planlı bir şekilde gidin.
Ödül vermeyi kendinizden esirgemeyin. Belirli bir amacınızı gerçekleştirdiğiniz zaman ödül vermeyi kendinize ihmal etmeyin. Ne kadar “Beni ödülle cezalandırma” denilse de ödül bizlerin bir nevi yakıtı. Küçük ödüller sizi bir sonraki adım için hazırlar ve daha inatla çalışmanıza yardımcı olur.
Temel kavramları çok iyi öğrenin. Temel kavramı bilmeyen biri üzerine inşaat yapamaz. Aynı bir bina gibi düşünün. En basit bir konuda bile temel kavramlar size mutlaka bir çelme atabilir. Hatta bazen hepimiz şu kelimeyi söyleriz, “Nasıl yanlış yaptım bunu?”. Bu cümleyi söyleyen bir kişinin ya konu eksiği ya da dikkat eksiği vardır. Bunu gidermenin en güzel yolu sakin ve tane tane yapılan işlemlerden geçer. Dikkat eksikliği bizi bitiren bizi biz yapamamızı sağlayan en önemli hatalar zinciridir. Dikkat etmekte fayda var.
Ders çalışırken kilit noktalarına dikkat edin. Kilit noktası bir anahtarın kapı deliğine girmesi gibi önemli bir çarktır. Sizi zorlayan, karşınıza çıktıkça yanlış yaptığınız yerleri renkli (renk dikkati toplamanıza çok yardımcı olacaktı ) kalem ile çizerek her gözünüze çarptığında beyninizi uyaracaktır.
Bol tekrar yapmayı asla unutmayın. Matematik nazlı bir sevgilidir. İlgi gösterdikçe o da sana başarılı olmanın inceliğini gösterecektir. Birçok bilim insanı belirli çalışmaları ortaya koymak için sürekli eski bilgilerini tekrar etmekte ve beyinlerini zinde tutmaktadır.
Ve kendinize sonsuz güveniniz olsun. Hiç düşündünüz mü? Tarihteki birçok kişi özellikle matematikçiler okullarından başarısız diye uzaklaştırılmış, yıllarca matematiği anlamak için ne kadar çaba harcamışlar. Bizim onlardan neyimiz eksik? Neden başarılı olamıyoruz? Bu sorularla bitirmekte fayda var.
Ayrıca bunlara çok önemli bir not olarak ders çalışırken teknolojik makinaları çalışma odanızda asla bulundurmayın. Zaten bizlerin başarısını önemli ölçüde azaltan teknolojidir. Ne kadar teknoloji eğitimimizi arttırıyor gibi gözükmesine rağmen gizli bir silahtan başka hiçbir şey değildir. Bu yüzden tabir-i caizse telefonunuzu yutun ve çalışmalarınızı bu yönde sürdürün… Matematik ile kalmanız dileğimle…
Kaynak:https://nbeyin.com.tr/matematikte-nasil-basarili-oluruz/
8.sınıf ders programı ayarlar mısınız
Hafta içi okula gidiyorum kurslar dahiliyle saat 7 de uyanıyorum ve 6/40 ta çıkıyorum 19/00 ders çalışmaya başlıyorum
Her hafta cumartesi günü deneme sınavı yapılıyor ve lgs sürecinde eğitim koçları veriliyor
Buna göre bi ders programı ayarlar mısınız… lgs sürecinde eğitim koçları veriliyor(bu eğitim koçu ders çalışan, lgsye gerçek hazırlanan kişilere veriliyor ve bu koç senin ders çalışmadığını, emek vermediğini fark ederse senin eğitim koçlugundan çıkar bu eğitim koçu çıkarmaması için hazirlarmisiniz …
Verdiğim linkte örnek farklı yoğunlukta planlar var. Onlardan birisini kullanabilirsin.
https://www.rehberlikservisim.com/2021/12/uzaktan-egitim-ders-calisma-programi/