LGS Sınavda Sık Yapılan Hatalar
Sınav Öncesi ve Arada Sınav ve Sorular Hakkında Konuşmak
Sınav öncesinde özellikle kaygısı yüksek olan arkadaşlarınızla sınav hakkında konuşmayın. Sözel oturumdan sonra arkadaşlarınızla sorular hakkında konuşmayın ve soruları değerlendirmeyin. Sayısal oturuma konsantre olun.
Sınava İlişkin Olumsuz Düşünceler
Sınav öncesi “Soruların zor olacak, başarılı olamayacağım, kazanamayacağım.” Gibi olumsuz düşüncelere odaklanmak motivasyonunuzu düşürür ve kaygınızı artırır. Bu düşüncelerin yerine sizi motive edecek düşüncelere yer verin.
Kitapçık Türünü Kodlamamak
Kitapçıklar dağıtıldıktan ve gerekli uyarılar yapıldıktan sonra kitapçık türünüzü ve kodlamanız gereken alanları kodlayın. Kodlamaları sınav sonuna bırakmanız durumunda unutabilirsiniz.
Sorularla İnatlaşmak
Sınavda yapamadığınız veya zorlandığınız sorular olacaktır. Bu sorularda takılıp kalmayın, hem zaman kaybına neden olur, hem de motivasyonunuzu düşürebilir. Sınavda zamanı verimli kullanmak için turlama tekniğini kullanın. Yapamadığınız sorularda çok fazla zaman harcamayın, işaret koyun tüm soruları bitirdiğinizde zamanın kalırsa boş bıraktığınız sorulara tekrar dönün.
Sorulara Ön Yargılı Yaklaşmak
Sorulara çok zor veya çok kolay diye önyargılı yaklaşmanız soruya odaklanmanızı zorlaştıracak ve basit hatalar yapmanıza neden olacaktır.
Saate Bakmayı Unutmak
Sınav anında bazı öğrenciler sınav heyecanı ile saate bakmayı unutabiliyorlar. Sınav anında belirli aralıklarla saate bakın ve sürenizi kontrol edin.
Uzun Soru Zordur Düşüncesi
Sorunun uzun olması ve karışık gibi görünmesi zor olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle uzun soruları zor diye atlamayın.
Soruları Kodlamayı Sınav Sonuna Bırakmak
Cevaplarınızı kodlamayı kesinlikle sınav sonuna bırakmayın. Soru soru veya sayfa sonlarında kodlayın. Kodlarken içinizden soru sayısını ve seçeneği tekrar edin.
Soruyu Okumadan, Paragrafı Okumak
Soruyu okumadan paragrafı okumanız durumunda, paragrafta neye dikkat etmeniz gerektiğini bilemeyecek ve paragrafı tekrar okumak zorunda kalacaksınız. Bu nedenle önce soruyu sonra paragrafı okuyun.
Tüm Şıkları Okumamak
Bazen öğrenciler doğru seçeneği bulduğunu düşünerek seçeneklerin hepsini okumayabiliyorlar. Kesinlikle tüm seçenekleri okuduktan sonra soruyu cevaplayın.
Zamanı Kontrol Etmemek
Bazı öğrenciler sınav heyecanı ile zamanı kontrol etmeyi unutuyorlar. Sınavda belirli aralıklarla kesinlikle saati kontrol edin.
Başlayacağı Test Konusun da Kararsız Kalmak
Sınavlarda size kolay gelen ve daha iyi olduğunuz testten başlamanız, zaman etkin kullanma ve moral açısından daha doğrudur. Sınavda hangi testten başlamayı düşünüyorsanız deneme sınavlarında bunun provasını yapın.
İşlemleri Zihinden Yapmak
Sınavlarda birçok öğrenci basit işlem hataları yapmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden birisi işlemlerin zihinden yapılmasıdır. Bu nedenle işlemlerde kesinlikle kaleminizi kullanın.
Kontrol Etmeden Sınavdan Çıkmak
Sınav bittiğinde, kitapçık türü, kodlamanız gereken alanlar, boş bıraktığınız sorular ve kaydırma yapıp yapmadığınızı kontrol ettikten sonra cevap formunuzu teslim edin. Böylelikle hem unuttuğunuz bir şey varsa telafi etme, hem de sınav sonrası “Acaba kitapçık türümü kodladım mı? Kaydırma yaptım mı? gibi olumsuz düşüncelerin sizi huzursuz etmesinin önüne geçmiş olursunuz.
LGS SINAVDA SIK YAPILAN HATALAR |
https://www.rehberlikservisim.com/2020/06/lgs-dikkat-edilmesi-gereken-hususlar/