Öğrencilerin büyük heyecanla beklediği yaz tatiline girmiş bulunmaktayız. Kimi öğrenciler sevinçle tatile girerken, kimi öğrenciler biraz buruk bir şekilde karnelerini aldılar. Tabi ki benzer durumlar veliler içinde geçerli. Bazı veliler çocuğunun karnesinin gururunu ve mutluluğunu yaşarken, bazı veliler ise üzüntülü ve endişeli. Çocuğunuzun karnesi kişiliğinin ve hayattaki başarısının göstergesi değildir.
Anne baba olarak öncelikli sorumluluğumuz dürüst, sorumluluk sahibi, çalışkan, mutlu, azimli bireyler yetiştirmektir. Çocuklarımızın yüksek not almaları için verdiğimiz mücadelenin daha fazlasını bu değerleri kazandırmak için vermeliyiz.
KARNE NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
Karnelerin, çocuğun kişiliğini ölçmediği sadece sınav performansını ölçtüğü unutulmamalıdır. Öğrencilerin karnesindeki notlar çok yüksek de olsa, düşük de olsa durum abartılmamalı, sağduyulu hareket edilmelidir. Notları yüksek olduğu için büyük ödüllerin alınmasının yanlış olduğu gibi, notları düşük olduğu için çocuğun cezalandırılması da yanlıştır. Karne notları iyi olan öğrencilerin notları değil verdikleri emek ve çalışmaları takdir edilmelidir. Karnesi zayıf olan çocukları eleştirmek ve yargılamak yerine, başarısızlık nedenleri araştırılıp birlikte çözüm yolları bulunmalıdır.
TATİL NASIL GEÇİRİLMELİ?
Yaz tatili öğrencilerin dinlenmesi için bir fırsattır. Yaz tatilinde birinci öncelik çocuğun dinlenmesi ve kaliteli vakit geçirmesi olmalıdır. Öğrencilerin tatilde sosyal ve kültürel ve sportif etkinliklere katılması, fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimleri için faydalı olacaktır. Fakat bu etkinlikler abartılmamalı, çocuklar etkinlikler arasında koşuşturmak zorunda kalmamalıdır. Çocuğun da fikri alınarak hem eğleneceği hem de gelişimine katkı sağlayacak bir iki etkinliğe gitmesi yeterli olacaktır.
TATİLDE DERS ÇALIŞILMALI MI?
Uzun yaz tatili öğrenmenin ritmini bozmakta ve bilgilerin unutulmasına sebep olmaktadır. Beynimiz de kaslarımız gibidir, çalıştıkça gelişir ve kapasitesi artar. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beyin ne kadar aktif olursa o kadar gelişecektir. Son yıllarda sınavlarda öğrencilerin mantık, muhakeme, problem çözme becerileri ölçülmektedir. Bu becerilerin gelişmesi için öncelikle öğrenciler bol bol kitap okumalıdır. Tatil döneminde kesinlikle yoğun bir ders çalışma olmamalıdır fakat buradan hiç ders çalışmamalı sonucu çıkarılmamalıdır. Özellikle Türkçe ve matematik derslerine mantık muhakeme becerilerini geliştirmek için çalışması faydalı olacaktır. Paragraf soruları çözmeleri okuma, anlama ve yorumlama becerilerini geliştirecektir.
TATİLDE BİLGİSAYAR VE TELEFON KULLANIMI NE KADAR OLMALI?
Öğrenciler yaz tatilinde dinlenmelidir. Fakat yaz tatili demek saatlerce TV izlemek, bilgisayar oyunları oynamak anlamına gelmemelidir. Birçok veli okul zamanında TV ve bilgisayar kullanımına sınır koymakta fakat yaz tatilinde kural ve süre sınırı konulmamaktadır. Tatil boyunca TV ve bilgisayar oyunları için biraz daha fazla süre verilebilir fakat kesinlikle bir sınır olmalı, bu süre çocuğun inisiyatifine bırakılmamalıdır. TV ve bilgisayar oyunlarının çocukların duygusal, sağlık, sosyal gelişimlerine olumsuz etkisi olduğu gibi beyin gelişimlerine de olumsuz etkisi vardır. Uzun süreli bilgisayar oyunları, sosyal medya kullanımı dikkat ve odaklanma problemlerine neden olmaktadır.
ANNE-BABALARA ÖNERİLER
- Dinlenmelerine ve eğlenmelerine fırsat verin.
- Sosyal, kültürel, sportif faaliyetlere katılmaları için teşvik edin.
- Bilgisayar, telefon kullanımına sınır koyun.
- Kitap okumalarını sağlayın. Kendi geleceklerine yapacakları en iyi yatırım kitap okumalarıdır.
- Özel ders, kurslar ve etkinlikler ile bunaltmayın.
- Yoğun olmamak şartıyla ders tekrarı yapmasını sağlayın.
- Özellikle paragraf ve yen nesil matematik soruları çözmeleri faydalı olacaktır.
- Klasik testler çözmek yerine mantık muhakeme gücünü artıracak testler çözmelerini sağlayın.
- Hem eğleneceği hem de öğreneceği gelişimine katkı sağlayan etkinliklere öncelik verin. (Zeka oyunları, yaz kampları, geziler v.b.)
Yaz Tatili Önerileri PDf indir
rehberlik_servisim (Takip Et) |