Sınavda En sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

0
6243

Sınavda En sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Her yıl, milyonlarca öğrenci LGS, YKS, KPSS gibi sınavlarda ter dökmektedir. Gerek sınava hazırlık süreci gerekse sınav anı çok yorucu, stresli ve yıpratıcı bir süreçtir. Bu süreçte birçok öğrenci ders çalışmaya odaklanmış olup, mümkün olduğu kadar çok bilgiyi öğrenme çabası içindedir. Sınavda başarılı olmak, soruları doğru cevaplamak için birçok şartın bir araya gelmesi gerekmektedir. Soruların cevabını biliyor olmak soruları doğru cevaplamak için yeterli olamamaktadır. Sınav anında kaygı, dikkat, odaklanma, etkin zaman kullanımı gibi etkenler sınav sonucunu belirleyen önemli etkenlerdir. Bunların birinde veya birkaçında yaşayacağınız sıkıntı, sınava çok iyi çalışıp, konuları iyi öğrenmiş olsanız bile sınavda gerçek performansınızı göstermenizi engelleyecektir.

Ne yazık ki birçok öğrenci sadece ders çalışmaya odaklanıp diğer etkenleri göz ardı ettiği için sınavda sorunlar yaşamaktadır. Sitemizde yaptığımız anket de bu durumu açıkça ortaya koymaktadır. Öğrencilerin sınavlarda en sık karşılaştıkları sorunları belirlemek için yaptığımız ankete bugün itibariyle 2483 kişi katılmıştır. Ankete katılan öğrencilerin sadece % 8’i sınavda sorun yaşamadığını belirtmiştir. (Sorun yaşamadığını belirten öğrenciler ankette yer almayan başka bir sorun da yaşıyor olabilir, bu durumda bu oran daha da düşecektir.) Öğrencilerin %92’ü ise sınavda farklı sorunlar yaşamaktadır. Yaşadıkları sorunların büyüklüğüne bağlı olarak da bu sorunlar sınav sonuçlarını etkileyebilmekte ve öğrencilerin performansını düşürebilmektedir. Şimdi, en sık yaşanılan sorunlara ve çözüm önerilerine bakalım.

Sınavda En Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Öneriler

1-Yüksek Sınav Kaygısı (% 24 597 kişi):

Neredeyse her dört öğrenciden birisi yüksek kaygı nedeniyle gerçek performansını gösteremiyor. Aslında, orta düzey kaygı olumsuz bir durum olmayıp, motivasyonunuzu artırarak dikkat ve odaklanma beceresini artırır. Yüksek kaygı ise sınav performansını olumsuz etkiler. Yüksek kaygı yaşayan öğrenciler, sınavda; odaklanma, konsantrasyon ve hatırlama güçlüğü yaşarlar; bildikleri soruları bile yapmakta zorlanırlar. Yüksek kaygı yaşayan öğrenciler ayrıca, sınav anında panik yaşayabilir ve heyecanlanırlar. Sınavda; titreme, terleme, kalp çarpıntısı ve hızlı nefes alıp verme gibi fiziksel belirtiler görülebilir. Bu durum, onların basit hatalar yapmalarına neden olur ve kapasitelerinin altında başarı gösterirler. Yüksek sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin bu konuda bir uzmandan yardım almaları faydalı olacaktır. (Sınav Kaygısı ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.)

2-Okuma ve İşlem Hatası (% 23 585)

Öğrencilerin sık yaşadığı ikinci sorun ise okuma ve işlem hatasına bağlı olarak soruların yanlış yapılması. Sınav anında kısa bir süre dikkatin dağılmasına bağlı olarak sorulardaki bir kelime yanlış okunmakta veya yanlış anlamlandırılabilmekte, çok basit dört işlemlerde bile işlem hatası yapılabilmektedir. Dikkatin çabuk dağılmasının veya dikkati sürdürmekte zorlanmanın birçok sebebi mevcuttur. Uykusuzluk, sağlıksız beslenme, dikkat eksikliği bozukluğu, aşırı teknoloji kullanımı dikkate bağlı basit hatalara neden olduğu gibi; aşırı kaygı, motivasyon eksikliği de basit hatalara yol açabilmektedir. Özellikle basit sorularda hata yapılmasının en önemli nedeni, kolay soru diye hafife alınmasına bağlı olarak dikkatin dağılmasıdır.

Dikkat dağınıklığına bağlı bu basit hataları azaltmak için: Uyku düzenine ve beslenmeye dikkat edilmeli, kitap okunmalı, teknoloji ile çok fazla zaman geçirilmemelidir. Sınav anında ise: Basit gibi görünen sorular da ciddiyetle çözülmeli, işlemlerde kesinlikle kalem kullanılmalı, sorularda önemli yerlerin altı çizilmeli, soru kökündeki siyah ve koyu renkle yazılmış kelimelere dikkat edilmeli, sınav anında yorgunluk hissedildiğinde 20-30 saniye mola verilmeli, dikkat geliştirici egzersizler yapılmalıdır. Dikkat ve odaklanma becerisi; üzerinde çalışılarak, dikkat egzersizleri yapılarak zamanla geliştirilebilir.

3-Dikkatim Çabuk Dağılıyor ve Odaklanamıyorum (%22 542kişi)

Sınavda en sık karşılaşılan problemlerde bir diğeri ise dikkat ve odaklanmakta problemidir. Sadece deneme sınavlarında değil: Ders çalışırken, ders dinlerken veya ödev yaparken odaklanmakta güçlük yaşıyorsanız, en ufak bir ses veya uyarıcı dikkatinizin sık sık bölünmesine neden oluyor, ödevlerinizi testlerinizi ve sınavlarınızı bitirmekte zorlanıyorsanız dikkat eksikliği ile ilgili uzmana görünmenizde fayda var. Sadece sınavlarda problem yaşıyorsanız, motivasyon ve kaygı gibi nedenlere bağlı olarak odaklanma güçlüğü yaşıyor olabilirsiniz. (Bir önceki maddede diğer olası nedenler hakkında bilgi verilmiştir.)

4-Sınavı Yetiştiremiyorum (%15 380 kişi)

sınavda, başarı, odaklanma

Sınavda tüm soruları görebilmek için zamanı etkili kullanmak önemlidir. Sözel oturumda soru başına 1.5 dakika, sayısal oturumda ise soru başına 2 dakika zaman düşmektedir. Bu durum aynı zamanda zamana karşı yarıştığınız anlamına gelmektedir. Doğru taktikle zamanınızı verimli kullanabilir ve tüm soruları görme şansını yakalayabilirsiniz. Yeni nesil sorularla birlikte soruların daha uzun ve yoruma dayalı olması süre konusunda sıkıntı yaşanma ihtimalini artırmaktadır. Sürenin yetiştirilememesinin en sık karşılaşılan nedeni sorulara takılıp kalmak, bazı sorularda çok zaman kaybetmektir. Sınav anında, öğrenciler sürenin farkına varamadıkları veya soruyu boş bırakmama gibi bir anlayış içinde oldukları için bir soruya dakikalarca zaman ayırabiliyorlar. Oysaki, sahip olunan sınırlı zamanda tüm soruları görmek amaç olmalı, 1-2 dakika içerisinde yapılamayan sorular boş bırakılmalı ve sınav sonunda zaman kalırsa tekrar dönülmelidir. Buna turlama tekniği denir ve zaman konusunda problem yaşamamak adına kesinlikle bu yöntem kullanılmalıdır. Ayrıca yapamadığımız soruları boş bırakmayı da bilmeliyiz, sınavda bazı soruları boş bırakmak da bir stratejidir.

Özellikle sayısal oturumda hangi testten başlıyor olduğumuz da süre kullanımı açısından belirleyici olabilmektedir. Sayısal oturumda iyi olduğumuz testten başlamak daha avantajlıdır. Sizin için daha çok zaman alacağını düşündüğünüz, size zor gelen testi sona bırakmanızı öneririm. Genellikle, matematik sorularının daha çok zaman alması ve bu sorularda daha çok zorlanılması nedeniyle, matematik testinden başlanılmasını öneririm. Fakat, bu durum herkes için geçerli değildir. Deneme sınavlarında prova yaparak kendiniz için en doğru olanı bulmalısınız.

5- Zor Soruları Yapıyorum; Kolay Soruları Yapamıyorum (%8 188 kişi)

Diğer sorunlara göre daha az olsa da önemli oranda öğrenci zor soruları çözmesine rağmen kolay soruları çözememekten şikayetçi. Bu durumun yaşanmasındaki en büyük etken ise odaklanma ile ilgilidir. Zor sorulara öğrenciler daha iyi odaklanmaktadır. Kolay sorular ise hafife alınmakta, daha hızlı çözülmeye çalışılmaktadır; buna bağlı olarak öğrenciler okuma veya işlem hatası yapmaktadır. Ayrıca, bazı öğrenciler “bu kadar basit soru olmaz” düşüncesiyle soruda bit yeniği aramakta ve soruya yorum katmaları yanlış çözmelerine neden olmaktadır. Önerim; kolay, zor demeden tüm sorulara iyi odaklanılmalı ve sınavda çok kolay soruların da olacağı unutulmamalı ve altında bit yeniği aranmamalıdır.

Sevgili öğrenciler, sınavda uygulayacağınız doğru strateji ve yöntemlerle, yaşadığınız sorunları en aza indirebilmeniz amacıyla yazdığım bu yazı umarım sizin için faydalı olur. Son olarak da şunu belirtmek isterim ki: Sizler robot değilsiniz. Sınavlarda zaman zaman dikkat, odaklanma ve yanlış okuma gibi sorunlar yaşamanız normal bir durum olmakla birlikte amaç bunları en aza indirmek olmalı. Yeterli çaba ve özenle bunu başaracağınıza inanıyor, hepinize başarılar diliyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz