Sınav Yaklaşırken (LGS)

0
4818

Sınav Yaklaşırken; Her yıl bir milyon civarında öğrencinin girdiği liselere geçiş sınavına (LGS) sayılı günler kaldı. Sınava sayılı günler kala, öğrenciler nasıl hazırlanmalı, nelere dikkat etmeliler?

Sınava hazırlık sürecinin ders çalışmaktan çok daha fazlası olduğunu unutmamak gerekir. Sınav hazırlık aşamasında ve sınav anında psikolojik etkenler (sınav kaygısı), bilişsel etkenler (dikkat, odaklanma v.b.) ve sınav stratejisi de (zaman yönetimi, hangi testten başlanacağı v.b.) büyük öneme sahiptir. Sınavda başarılı olmak için sadece ders çalışmanın yeterli değildir. Psikolojik ve bilişsel hazırlıkla sınav stratejisi de son derece önemlidir.

Deneme sınavları ise sınava hazırlanmada en önemli yardımcılarımızdandır. Deneme sınavları kaç net yaptığımızı ve sıralamamızı tespit etmek için yapılmadığı gibi, sadece konu eksiklerimizi tespit etmek için de değildir. Psikolojik ve bilişsel eksiklerimizi görmek ve sınav stratejisi (Sınavda ilk önce ve en son hangi testin çözüleceği gibi) geliştirmemiz için yapılmaktadır. Deneme sınavlarında, kaygımızı kontrol etmenin ve kaygı anında kendinizi nasıl rahatlatacağınızın provasını da yapmalısınız. Sınavda dikkatiniz dağıldığında, zor sorular ile karşılaşıp üst üste birkaç soruyu çözemeyip motivasyonunuz bozulduğunda, nasıl bir önlem alacağımızın hazırlığını yapmalısınız. (Örneğin: Dikkatiniz dağıldığında veya kaygınız arttığında geriye yaslanarak 2-3 defa derin nefes alıp olumlama yapmak.)

sınav
verimli çalışma

Uzun süredir sınava hazırlanan öğrencilerde, sınava doğru bıkkınlık, yorgunluk ve motivasyon düşüklüğü yaşanırken kaygı ise artabilmektedir. Bu durum, sınav yaklaşırken bazı öğrencilerin çalışma isteklerinin azalmasına bağlı olarak çalışmalarını azaltmalarına neden olmaktadır. Çalışmayı bırakan veya azaltan öğrencilerinse öğrendiklerini unutması ve deneme sınavlarında düşüş yaşamaları tesadüf değildir. Öğrenmek, gelişme sağlamak ve sınavlarda başarılı olmak için çaba, sabır ve zaman gerekir. Sınava hazırlık sürecinde meydana gelecek bir aksama sınav sonuçlarını da olumsuz etkileyecektir. Öğrencilerin bu süreçte çok yorulduklarını ve sıkıldıklarını biliyoruz. Fakat öğrenciler sınav tarihi bu kadar yaklaşmışken çalışmayı bırakmamalı ve bu zamana kadar verdikleri emeğin boşa gitmesine müsaade etmemeliler.

Sınav Yaklaşırken, Öneriler

  • Konu eksiğiniz varsa bir an önce eksiklerinizi giderin.
  • Branş denemeleri çözün, böylelikle tüm konulardan test çözmüş olursunuz.
  • Genel deneme sınavlarını çok abartmayın, fakat çözdüğünüz zaman gerçek sınavda olduğu gibi zamana uygun bir şekilde ve ciddiyetle çözün.
  • Sınavda uygulayacağınız sınav stratejisini belirleyin. (Kodlamayı her sorudan sonra mı yoksa her sayfadan sonra mı yapacaksınız? Sayısal oturumda önce fen bilimlerini mi, matematik testini mi çözeceksiniz, v.b.)
  • Önceki yılların LGS sorularını ve MEB’in yayımladığı örnek soruları çözün.
  • Belirli bir derse çok ağırlık vererek diğer dersleri ihmal etmeyin.
  • Zayıf olduğunuz konuları tespit ederek önlem almaya çalışın.
  • Sınav kaygısı, dikkat ve odaklanma gibi sorunlar yaşıyorsanız bu sorunları çözmeye çalışın ve gerekiyorsa yardım alın.

Kısacası deneme sınavlarında yaşadığınız problemleri bir fırsat olarak görün ve onları çözmeye odaklanın. Beynimiz sürprizlerden hoşlanmadığı için sınavda karşılaşabileceğiniz tüm olasılıkları değerlendirin ve böyle bir durumda neler yapacağınızı belirleyin. Böylelikle sınavda sürprizle karşılaşmayacağınız için panik yapmazsınız. Deneme sınavlarında en fazla karşılan sorunlar ve çözüm önerileri ise bir sonraki yazımın konusu olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz