Sınavda Yapılan Basit Hatalar ve Nedenleri

2
21897

17Sınavda Yapılan Basit Hatalar ve Nedenleri,

Sınavda Yapılan Basit Hatalar ve Nedenleri;

Sınavlarda yapılan basit hatalar, öğrencilerin hazırlık sürecindeki yoğun çalışmalara rağmen sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu hataların nedenleri çeşitlidir ve genellikle stres, dikkat dağınıklığı, zaman yönetimi eksikliği, yeterli şekilde hazırlanmama gibi faktörlerden kaynaklanır. İşte sınavda yapılan basit hataların bazı yaygın nedenleri:

En Fazla Yapılan Basit Hatalar

*Soruyu yanlış okuma,

*İşlem hatası,

*Sorunun sonundaki “değildir, olamaz, yanlıştır” v.b. olumsuz ifadeleri gözden kaçırma,

*Yanlış kodlama,

*Sonucu bulmasına rağmen yanlış seçeneği işaretleme,

*Soruya yorum katma,

Sınavlarda, bu tarz hatalar birçok öğrencinin başına gelmektedir. Bu hatalar çok sık tekrarlanmıyorsa normal kabul edilebilir. Çünkü beynimiz makine gibi çalışmaz, o anki psikolojik durumumuz, sağlık durumumuz, çevre koşulları v.b. birçok durumdan etkilenir ve performansı değişir. En küçük bir dalgınlık veya dikkat dağınıklığı bu hatalara neden olabilir. Fakat bu basit hatalar çok sık yapılıyorsa nedeni araştırılmalı ve önlem alınmalıdır.

Basit Hataların Olası Nedenleri

*Dikkat Eksikliği: Her insanın dikkat ve odaklanma becerisi aynı olmamakla birlikte, bazı öğrencilerde bu beceri ortalamanın altındadır. Bu öğrenciler odaklanmada ve dikkatini sürdürmede problem yaşarlar ve basit hataları sık sık yaparlar. Üstelik bu hataları sadece sınavda değil, ödev yaparken veya kendi başlarına çalışırken de yaparlar. Bu öğrenciler yakından takip edilmeli.  Öğretmenlerinin de görüşü alınarak bir çocuk psikiyatristine gitmeleri önerilir.

Sınav kaygısı

*Sınav Kaygısı: Öğrencilerin çoğu sınav öncesinde ve sınavda biraz heyecanlanır ve kaygı duyar. Belirli bir düzeye kadar bu kaygı öğrenci için faydalıdır ve motive eder, odaklanmasını kolaylaştırır. Kaygı düzeyi belirli bir düzeyi geçtiğinde öğrenci için zararlı olmaya başlar. Yüksek kaygı yaşayan öğrencilerde; terleme, titreme, kalp çarpıntısı, karın ağrısı, hızlı nefes alıp verme gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Başarısızlıkla ilgili olumsuz tutum ve düşünceleri vardır. Kaygı düzeyi yüksek bir öğrenci odaklanmakta, dikkatini sürdürmekte, hatırlamakta kısacası üst düzey zihinsel becerilerde sorun yaşar. Bu da öğrencinin normalde yapabileceği soruları bile yanlış yapmasına neden olur. Sınav kaygısı olan öğrencilerin öncelikle okul rehber öğretmeninden yardım alması gerekir, çözüm bulunamadığında psikiyatriste başvurulmalıdır.

*Soruların Altını Çizme: Bazı öğrenciler soru, paragraf ve seçeneklerin tamamının altını çizmekteler. Bu çok sık yapılan, yanlış bir uygulamadır. Altını çizmek öğrencinin okumasını yavaşlatacak ve her tarafı çizilmiş bir kitapçık dikkatin dağılmasını da kolaylaştıracaktır. Altı çizilen paragraf ve seçenekler tekrar okunması gerektiğinde bu durum okumalarını da zorlaştırmaktadır. Ayrıca soru ve paragraflarda sadece önemli yerlerin altını çizmek faydalıdır. Bu nedenle öğrencilerin bu yanlış alışkanlığı bırakmaları ve sadece önemli yerlerin altını çizmeleri faydalı olacaktır.

*Bu Kadar Kolay Soru Olmaz Düşüncesi: Sınavda zor sorular olduğu gibi çok kolay sorular da bulunmaktadır. Bazı öğrenciler, soru bu kadar kolay olamaz düşüncesiyle, soruda deyimi yerindeyse “bit yeniği” aramakta ve kolay soruları hatalı yorumlamaları sonucu yanlış yapmaktalar. Bu öğrencilere tavsiyem ise çok kolay soruların da olabileceğini unutmayıp soru hakkında önyargılı olmamaları.

*Hızlı Çözmek: Bazı öğrenciler zamanı yetiştirememe endişesiyle soruları çok hızlı çözüyorlar. Bazılarıysa zamanını doğru kullanmadığı için yetiştiremiyor ve sınavın sonlarına doğru soruları çok hızlı çözüyorlar. Her öğrencinin alışkın olduğu bir okuma ve anlama hızı vardır. Bu hızın üzerinde okuduğunda anlamakta güçlük çekecek ve basit hatalar da kaçınılmaz olacaktır. Sınavda zamanınızı etkin kullanmak için turlama yöntemini deneyin, zorlandığınız sorulara takılıp kalmayın ve belirli aralıklarla saate bakarak kendinizi ayarlayın.

*Motivasyon Eksikliği: Eğer öğrenci sınava yeterince önem vermiyorsa, sınav onun için önemli değilse, öğrenci sınava odaklanmakta problem yaşayacak ve sınavda sıkılacaktır. Bu öğrencilere, öncelikle sınavın önemi kavratılmalı ve motivasyonları artırılmalıdır.

*Zaman Yönetimi: Sınavda zaman kısıtlaması bulunduğunda, öğrenciler acele edebilir. Bu da dikkatsizlik ve basit hatalara yol açar.

*Kolay Soruları Hafife Alma: Özellikle ders başarıları iyi olan öğrenciler zor soruları doğru yaparken, kolay soruları yanlış yapıyorlar. Öğrencilere göre sorunun çok basit olması, öğrencide bir rahatlığa neden oluyor ve rahatlama ile birlikte dikkati dağılıyor. Bu durum da basit hataları beraberinde getiriyor. Bazen de öğrenciler, kolay soruları çözerken, yapamadığı bir önceki soruyu veya bir sonraki soruyu düşünmeye başlıyor. Beynimiz aynı anda iki şeye odaklanamadığı için de yanlış okuma, işlem hatası, yanlış seçeneği işaretleme gibi hataları yapabiliyor.

*Çevredeki Seslerle Dikkatin Dağılması: Bazı öğrencilerin sınıftaki en ufak bir sesten bile dikkatleri dağılabiliyor ve tekrar odaklanmakta zorluk yaşıyorlar. 30-40 öğrencinin bulunduğu bir ortamda sınavda da olsa ses ve gürültü olacaktır. Sınıftan olmasa bile, çevreden kaynaklı sesler olacaktır. Evde sürekli olarak kendi odasında çok sessiz ortamda ders çalışmaya alışan öğrencilerde bu problem ortaya çıkmaktadır.

*Sağlık Durumunuz: Beynimiz vücudumuzun %2’ si kadar ağırlığa sahipken, enerjinin % 20’sini tek başına kullanır. Beynimizin verimli çalışması için fazlasıyla enerjiye ihtiyacı var.  Sınava aç, yorgun veya uykusuz girdiğinizde dikkat ve odaklanma problemleri yaşama ihtimaliniz artacaktır.

Öneriler:

1-Sınavlarda en fazla yaptığınız hataları ve nedenini tespit edin. (Örn: Basit Hata: Yanlış okuma, Nedeni: Zamanı yetiştirememe endişesi ile soruları çok hızlı çözmek.)

2-Soruyu çözerken sadece önemli yerlerin altını çizin.

3-Sınavda çok kolay sorularında olabileceğini unutmayın. Soruda bit yeniği aramayın.

4-Kolay soruları hafife alıp, hemen rahatlamayın. Önceki sınavlarda kolay soruları yanlış yaptığınızı hatırlayın.

5-Uzun sınav sürelerinde zaman zaman dikkatinizin dağılması normal bir durumdur. Dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde 20-30 saniye mola verin. Geri yaslanın ve derin nefes alarak tekrar odaklanmaya çalışın.

6-Sınavda, seslerden dolayı dikkatiniz çabuk dağılıyorsa; evde, aşırı sessiz ortamlarda ders çalışmaktan kaçının. Böylelikle beyniniz sesli ortamlarda da odaklanmaya alışacaktır.

7-Sadece çözdüğünüz soruya odaklanın. Aklınız yapamadığınız sorularda kalmamalı.

8-Zamanı etkin kullanın. Bunun için sınavda saati kontrol edin. Yapamadığınız sorularda çok zaman harcamayın, o sorulara işaret koyun ve sınav sonunda zamanınız kalırsa tekrar dönün.

9- Sınavlara aç, uykusuz ve yorgun girmemeye dikkat edin.

Sınavda Yapılan Basit Hatalar ve Nedenleri,

Etkili Test Çözme Teknikleri

2 YORUMLAR

  1. bu sene 8. sınıf öğrencisi olarak bulduğum en yararlı site oldu gercekten her sey cok güzel ve sistemli maratonum boyunca yararlanabileceğim bir site. Elinize sağlık 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz