Limit Siz Misiniz?

0
3554

Son yıllarda kişisel gelişim ve motivasyon kitaplarında sıkça karşılaştığınız cümleler vardır. “İstersen başarırsın” “Limit sensin” tarzında. Bu cümlelerin doğruluk payı elbette ki var. İnsan kendi hayatında tabi ki söz sahibi. Özgür irade var. Belki yüzde yüz, belki sınırlı ölçüde. Ama şöyle de bir gerçek var ki; bu dünyaya gelip gelmemeyi, anne babamızı, doğduğumuz coğrafyayı, dünyaya gelme zamanımızı ve hatta mizacımızı biz seçmedik.

Tüm bunları düşündüğümüzde muhtemelen hayatımızın en az yüzde ellisinde, hayatımızda olan ya da olabilecek olayların yarısında belki, tesirimiz yok denecek kadar az. Bazı durumlarda ya da hayatınızın belli zamanlarında mutlaka kontrolünüz dışında şeyler olur, olacaktır. Hatta yapılan bazı araştırmalar şans faktörünün de yaşantımızda hiç de azımsanamayacak bir paya sahip olduğunu söylüyor. Bir konuda mükemmel olabilirsiniz belki ama şanssızsanız varmak istediğiniz nokta oldukça uzağınızda kalabilir. Anlaşılan o ki şanssızlık da hayata dahil.

 Bir de her insanın dünyaya kendi gerçekleriyle gelmesi faktörü var. Doğuştan üstün zekalı biriyle doğuştan zihinsel engelli birini asla aynı kefeye koyamazsınız mesela. Her ikisi için bambaşka hayatlar söz konusudur. Her ikisinin de hayatı çok farklı istikamette akacaktır. Başarının ya da mutluluğun tanımı ikisi için başka başka olacaktır. Aşmaları gereken engeller hem sayı hem zorluk bakımından kıyaslanamayacak farklılıkta olacaktır büyük ihtimalle. Her iki örnekte de insan sahip olduğu imkanlar ölçüsünde ve hayatının gerçeği olan kısıtlamaların izin verdiği ölçüde gelişme kaydedebilir. Bu gerçeği göz ardı etmemek ve içinde bulunduğumuz durumu gerçekçi bir şekilde değerlendirebilmek yaşamdan aldığımız doyumu etkilemesi adına oldukça önemlidir.

 Kısaca eğer bazı şeyler olmuyorsa, olduramıyorsanız kendinize çok da yüklenmeyin. Sadece içinde bulunduğunuz şartlarda elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz. Ya da sürekli hedefler ve hayaller uğruna zaman harcarken harcadığınız o zamanın da hayatınıza dahil olduğunu fark edip o zamanları güzelleştirmek adına bir şeyler yapabilirsiniz. Gerisi? Gerisi takdir-i ilahi. Bir de ne demiş şair;

.

Basit yaşayacaksın, basit. 

Sanki yaşamın bir gün sona erecekmiş gibi basit.

Çay simit ve peynirle.

 Nazım Hikmet Ran

shu_fatma_yavuz

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz