Haşlanmış Kurbağa Sendromu Nedir?

0
4684

Hayatımızdaki terslikleri her zaman hissederiz esasında. Yolunda gitmeyen her şey, vücutta oluşan ağrı misali hayatımızda belli aksaklıklara, sıkıntılara sebep olur. Ama var olan durumu devam ettirmek, yeni kararlar almaktan ya da harekete geçmekten çok daha kolay geldiği için kendimizi kandırmanın yolunu bulur, sebep adı altında belli bahanelere sarılırız. Gerçek sebepse çoğu kez kendimize itiraftan imtina ettiğimiz, kişisel ataletimiz ya da korkularımızdır. Bu tıpkı hasta olduğu halde doktora gitmeye direnen, vücudundaki ağrıyı hayra yormaya çalışan ya da ağrı kesici alıp, ağrıyı erteleyen biri gibi sorunu çözmektense tercihini ertelemekten yana kullanan birinin durumuna benzer. Çözüm asla ağrı kesici almak değildir. Öncelikle sorunun tespiti doğru bir biçimde yapılmalı ve sorunun son bulması için ne yapmanız gerektiğine cesurca karar vermeniz gereklidir.

Haşlanmış Kurbağa Sendromunu daha önce duydunuz mu bilmiyorum. Şöyle ki; elinizde iki tane kurbağa olduğunu varsayalım. İki tane de içi su dolu kabınız var. Kurbağalardan birini bu su dolu kaplardan birine koyuyorsunuz ve her iki kabı da yavaş yavaş ısıtmaya başlıyorsunuz. Dakikada 0,02 C’ da ısınan sular, belirli bir süre sonra kaynama noktasına geldiği ve kurbağayı haşlamaya başladığı halde, suyun içindeki kurbağa, sudan dışarıya atlayıp kendini kurtaramıyor. Neden mi? Çünkü sahip olduğu tüm enerjiyi, yavaş yavaş ısınan ve kendi sonunu getirecek olan bu suya adapte olmakta kullandı da ondan. Bu sebepten kaçması gereken zamanda, ihtiyacı olan enerjiyi bulamadı. Peki diğer sıcak suya attığımız kurbağa ne yapar dersiniz. Bir sıçrayışta ortamı terk eder.

Bu durumun insan yaşamındaki yansımasına gelecek olursak, örnek olarak kötü giden evlilikler, beraberlikler verilebilir sanırım. Özellikle bizim ülkemizde kadınların evlilikler ve beraberlikler konusunda yaşadıkları mağduriyetler göz önüne alındığında, kulağa küpe olması gereken bir deney olarak düşünebiliriz. Bazen ‘ben su an tam olarak neye uyum sağlıyor, neye adapte oluyorum’ diye düşünmek sandığınızdan daha faydalı olabilir. İçinde bulunduğunuz durumu objektif bir şekilde değerlendirmek ve ne kadar can sıkıcı olursa olsun bazı durumları hayra yormayı da bazı şartlara uyum sağlamayı da reddetmek gerekebilir. Kısacası adaptasyon doğal yaşam da hayat kurtarsa da söz konusu insan ilişkileriyse öldürücü bile olabilir.

shu_fatma_yavuz

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz