Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım?

0
4165

Çocuk yetiştirmede iyi niyetle yaptığımız birçok davranış çocuklarımıza zarar vermekte, kişiliklerini olumsuz etkilemektedir.

NEREDE YANLIŞ YAPIYORUZ

  • Çocuğumuzun sürekli eksik ve olumsuz yönleri üzerinde durmak. Çocuğumuzun sürekli olarak yanlışlarını eleştirerek, çocuklara olumlu davranış kazandıramayız. Hatta olumsuz davranışları pekiştirmiş oluruz.  Bu nedenle sürekli yanlış davranışı söylemek yerine, ondan beklediğimiz olumlu davranışları söylemek ve yaptığında pekiştirmek gerekir.
  • Çocuğumuza, abartılı sevgi göstermek ve aşırı koruyucu tutum sergilemek. Çocuğunuzu aşırı sevgi gösterirseniz, aşırı sevgiye ve ilgiye alışan çocuğunuz her ortamda bu sevgiyi ve ilgiyi bekleyecektir. Bulamadığında ise hayal kırıklığı yaşar. Aşırı sevgi ve ilgi gösterilen çocuklar bencil olma eğilimindedirler. Aşırı koruyucu olduğunuzda ise özgüveni gelişmez ve sorumluluk sahibi olamaz.  Bu nedenle aşırı sevgi ve koruyucu tutumdan kaçınmak gerekir.
  • Özgüveni gelişsin diye verilen sınırsız özgürlük.  Bir çok aile çocuğunun özgüveni gelişmesi adına çocuğuna sınırsız özgürlük vermekte, sınırlar koymamaktadır. Yaptığı olumsuz davranışlar görmezden gelinmektedir. Oysaki bu tutumlar çocuğu özgüven yüksek birisi yapmaz, şımarık sınırlarını bilmeyen birey yapar.
  • Aile büyüklerinin torunlarına konulan kuralları hiçe sayması. Özellikle babaanne-anneanne-dedelerin torunlarına karşı sevgileri torunlarına karşı sınır koymamalarına hatta anne-babanın koyduğu sınırları çiğnemelerine neden olmaktadır. Çocukların da bu durumu çok iyi kullandığı gerçeğini de unutmamak gerekir. Aile büyükleri torunlarına sevgilerini, torunlarının her isteğini yerine getirerek ve anne-babanın izin vermediğine izin vererek göstermemelidir.
  • Çocuğumuzu TV, bilgisayar, tablet , telefon bağımlısı haline getirmek. Anne-babalar biz bağımlı yapmıyoruz ki, bizde istemiyoruz aslında diye itiraz edebilirler. Fakat  çocuklara teknolojik aletlerle saatlerce zaman geçirmelerine fırsat tanırsak bağımlı hale gelmeleri kaçınılmaz bir sondur. Çocukların kendi iradeleri ile teknolojik aletleri olumlu kullanmalarını beklemek fazla iyimserliktir. Mutlaka TV, bilgisayar, telefon konusunda SINIR KOYUN.
  • Aşırı ilgi ya da ilgisizlik. Çocuklarımıza tabi ki ilgi göstermeli, onlar ile zaman geçirmeliyiz. Onların duygu ve düşüncelerini önemsemeliyiz. Fakat ilgilenmek demek çocuğumuzun her istediğini yapmak, istediği her şeyi almak anlamına gelmemelidir.
  • Kuralları öğretmek ve sorumluluk için büyümesini beklemek.                     Kuşkusuz en fazla yapılan hataların başında gelmektedir. Çocuklarımıza kural ve sınır koymak için büyümesini beklememeliyiz. Çocuğun yaşına uygun 3-4 yaşlarından itibaren kural koymalı, sınırlarını öğretmeli ve sorumluluk vermeliyiz. Küçük yaşlarda kural konulmayan çocuklar büyüdüklerinde kurallara uymakta zorluk yaşamaktadırlar.

 

Her anne-baba çocuğunu en iyi şekilde yetiştirmek ister.

Günümüzde bu kadar olumsuz uyaranın olduğu bir durumda bunun

çok kolay  olmadığı da bir gerçek. Çocuklarınıza zaman

ayırın, okul durumunu takip edin, öğretmenleri ile görüşün.

Çocuğunuzu olumsuz arkadaş çevresinden,  internet, tv ve bilgisayardan koruyun.

Çocuğunuzu dizilerin, yarışmaların eğitmesine izin vermeyin.

anneler_gunu_resimleri7NASIL Yetiştirmeliyiz

Kişiliğin oluşmasında küçük yaştaki yaşantıların çok etkili olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle çocuğumuza küçük yaştan itibaren olumlu alışkanlıklar kazandırmalıyız. Çocuğumuzun yaptığı olumsuz davranışları büyüyünce düzelir diye ilgisiz kalmamalıyız. Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza bazı kurallar (yatma saati, tv izleme saati v.b.) koymalısınız. Çocuğunuza sürekli maddi hediyeler alarak çocuğunuzu doyumsuz, her şeyden hemen sıkılan ve sahip olduklarının değerini bilmeyen birey haline getirmeyin. Çocuğunuza maddi durumunuz ne kadar iyi olsa da çok fazla harçlık vermeyin ki, çocuğunuz kendisini diğer çocuklardan üstün görmesin, paranın değerini ve yerinde harcamayı öğrensin.

Bir çocuğa her istediğini vermekle, ona can sıkıntısı aşılamış oluruz. (Frank Clark)

DEĞERLİ BABALAR

Çocuğunuzun eğitimini, okulunun takibini, sadece anneye bırakmayın.

Onun sizin ilginize de ihtiyacı olduğunu unutmayın!

Çocuğun sadece  maddi ihtiyaçlarınıkarşılamanız sizi tüm görevinizi

yerine getirdiğiniz yanılgısına düşürmesin.

 

Günümüzün çocuklarının isteklerinin çoğu, ihtiyaçlarının ise pek azı karşılanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz