Çoğu öğrenci ortaokul çağına geldiğinde, aileleri ve öğretmenleri onlara sesli bir şekilde kitap okumayı da bırakmış oluyor. Ancak yeni bir araştırma, çocuklara kitap okunmasının anlama becerilerini artırdığını; streslerini azalttığını ve bu sayede farklı içeriklere daha fazla maruz kaldıklarını ortaya çıkardı.
Her dersimde ortaokul öğrencilerime beş dakika kitap okuyorum. İnsanlar sıklıkla buna nasıl zaman “ayırdığımı” soruyorlar, ama aslında bu beş dakika öğrencilerime büyük bir hediye. Her gün bu şekilde zaman geçirmek sınıf topluluğunu güçlendiriyor, okuma sevgimi paylaşmamı sağlıyor, dil bilgisi derslerine katkı yapıyor ve öğrencilerin yeni yazarlarla, türlerle ve konularla tanışmasına imkan tanıyor.
Sınıf topluluğunu güçlendirmek
Günlük serbest okuma zamanında, öğrenciler hem ilginç buldukları hem de okuma becerilerini geliştirecek kitaplar seçiyorlar. Sesli kitap okunması ise öğrencilere ortak bir metni deneyimleme fırsatı sunuyor.
Öğrencilerime okuyacağım kitapları seçerken, toplumsal ön yargılara karşı gelen, çeşitliliği temsil eden ve diğer insanlara karşı şefkat duygularını ve empati becerilerini geliştiren metinler seçmeye özen gösteriyorum. Bu önemli konuları okudukça ve üzerine konuştukça, öğrenciler ortak bağlar geliştiriyorlar ve toplumsal söylem pratiği yapmış oluyorlar. Örneğin, Katherine Applegate’in Dilek Ağacı adlı kitabı, bir ağacın gözünden çok güzel bir hikaye anlatıyor ve hoşgörü ile arkadaşlık konuları üzerine düşünmek ve konuşmak için harika bir fırsat sağlıyor.
Sesli kitap okuma etkinliğini dersinizin son beş dakikasında gerçekleştirmek, öğrencilerin dersten sonra bu konu hakkında konuşmalarına ve hikayede olacakları merak etmelerine yol açar. Bu bekleyiş sayesinde öğrenciler okuma konusunda heyecanlanır ve içeriğe daha çok ilgi duymaya başlarlar.
İçerikle bağlantı kurmak
Sesli kitap okumak, okuma yöntemlerini öğrencilerime modellememe olanak tanıyor. Sorular soruyorum, fikirlerimi paylaşıyorum ve okuduğum metinle işlediğimiz konular ve diğer metinler arasında bağlantılar kuruyorum.
Yazarın sanatındaki örnekleri kullanarak öğrencilere yol gösterici metinler sunabilirsiniz. Örneğin, öğrenciler kendi anı yazılarını yazıyorken, araya girip yazarın kullandığı detaylara dikkat çekebilir ve kendi yazılarında bunu nasıl kullanabilecekleri üzerine tartışmalarını isteyebilirsiniz. Kendilerine kitap okunurken, öğrenciler dinleme becerilerini de geliştirirler aynı zamanda. Bu süre zarfına öğrencilerin dikkatlice dinleme pratiği yapacağı ve odaklanacağı bir fırsat olarak yaklaşıyorum.
Okuma stratejilerinin modellenmesi, öğrencilerin serbest okumalarına nasıl yaklaşmaları gerektiği konusundaki beklentilerimi de aktarıyor. Kullandığım birkaç yöntemi sıralıyorum:
- Sesli düşünün: Okuma ve bağlantı kurma konusunda nasıl eleştirel düşünüleceğini gösterin.
- Anladıklarından emin olun: Öğrencilerinizin sizi anlayıp anlamadıklarını kontrol edin, gerekirse tekrar okuyun.
- Metni görselleştirin: Öğrencilerinizi okuduklarını kafalarında canlandırmaları için teşvik edin.
- Uygulama: Öğrencilerden, okudukları kitabı kendi yaşamlarıyla, diğer kitaplarla, mevcut olaylarla ve işledikleri derslerle nasıl bağdaştırabilecekleri üzerine düşünmelerini isteyin.
- Soru sorun: Öğrencilere okudukları kitaptan neler öğrendiklerini ve bunları hayatlarına nasıl uygulayabileceklerini sorun.
Okuma sevginizi paylaşın
Kitap okumak eğlencelidir. Başka dünyaları ve durumları deneyimleme fırsatı sunar bize. Okumanın, insanların kalplerini açma ve insanlığını kaybetmiş kişileri “insanlaştırma” gücü vardır. Başka insanların hikayelerini okumak, kendi hikayemizi daha iyi anlamamıza ve tahlil etmemize yardım eder. Öğrencilere okuma sevgisi aşılamak, öğrenme isteklerini ömür boyu korumalarına yardımcı olur.
Öğrencilerime her gün kitap okumak, okumaya verdiğim değeri pekiştiriyor ve kitaplara olan sevgimi göstermem için devamlı bir fırsat sağlıyor. Aynı zamanda, okumakta güçlük çeken öğrencilerin zorlanmadan kitaplardan keyif almasına olanak tanıyor. Dikkatlice seçeceğiniz kitaplar sayesinde öğrencileriniz yeni yazarlar ve türlerle tanışıyor.
Alıntı:https://www.egitimpedia.com/bir-ogretmen-anlatiyor-ortaokul-ogrencilerime-neden-kitap-okuyorum/
Kaynak: https://www.edutopia.org/article/reading-aloud-middle-school-students