Öğrenciler Tatilde Ders Çalışmalı mı?
Her tatil öncesinde olduğu gibi, bu yıl da “Öğrenciler yarı yıl tatilinde ders çalışmalı mı?” sorusu gündeme gelmektedir. Bazı uzmanlar çocukların tatilde dinlenmesini önerirken, bazıları ise ders çalışılmasını önermektedir. Tabi ki bu durum öğrenci ve aileler için önemli bir konudur. Aynı konuda farklı yorumların olması ailelerin de kafasını karıştırmaktadır. Bu yazı ile kafa karışıklığını gidermeyi umut ediyorum.
Öğrenciler tatilde ders çalışmalı mı sorusunu sormadan önce sormamız gereken daha önemli bir soru var “Çocuğunuz tatilde zamanını nasıl geçirecek?” Eğer çocuğunuz tatilde sabahlara kadar bilgisayar ile oyun oynayacaksa, telefonu gün boyu elinden düşürmeyecekse, TV ile bütünleşecekse asıl konumuz bu olmalıdır. Maalesef bazı öğrenciler için tatil bilgisayar ile oyun oynamak anlamına gelmektedir.
Tatilde çocuklarınız için TV, telefon, bilgisayar kurallarını esnetebilirsiniz fakat kesinlikle sınırsız olmayıp çocuğun inisiyatifine bırakılmamalı. Kısacası öncelikle anne-baba olarak yapmanız gereken çocuğunuzun zamanını planlamasına rehberlik etmeniz, gerektiğinde müdahale etmenizdir. Önemli olan çocuğunuzun tatilde kaliteli zaman geçirmesini sağlayabilmektir. Kaliteli zamandan kastettiğim ise çocuğunuzun fiziksel, ruhsal ve beyin sağlığına iyi gelecek etkinlikler yapmasıdır.
Tatilde ders çalışmalı mı?
Öğrenciler yarıyıl tatilinde ders çalışmalı veya çalışmamalı gibi kesin ve kapsayıcı bir görüşü doğru bulmuyorum. Çünkü öğrencilerin yaşı, durumu, kişiliği gibi faktörlere göre değişmesi gereken bir durumdur.
Haziran ayında sınava girecek 12. Sınıf örencisine yarıyıl tatilinde hiç ders çalışma, dinlen diyemezsiniz. Çalışması gereken onlarca konu varken, çalışmamak öğrencide daha fazla stres yaratacaktır. 2. Sınıf öğrencisinden de her gün 2-3 saat ders çalışmasını bekleyemezsiniz. Kısacası yarıyıl tatili öğrenciler için hem dinlenme hem de eksiklerini gidermek için bir fırsat olarak görülmelidir.
Öğrenciler okulda dönem boyunca yoğun bir öğrenme çabası içindeler. Öğrenmenin en büyük düşmanı ise “UNUTMA” ‘dır. 24 saat sonra öğrenilen bilginin % 80 gibi büyük oranı unutulmaktadır. Bu nedenle uzun tatillerde unutmayı en aza indirmek için çocukların yoğun olmayacak şekilde ders çalışmasının uygun olduğunu düşünüyorum. Beynimizin de kaslarımız gibi olduğunu unutmayalım, onu çalıştırdığımız sürece gelişir. Yeni bir şeyler öğrenmezsek, okumazsak, düşünmezsek beynimizde yeni bağlantılar oluşmayacaktır.
Fakat çocuğun tatilinin tümü ders çalışma olmamalı, ders çalışmadığı günler de planlanmalıdır. Amaç (sene sonunda sınava girecek öğrenciler 8 ve 12.sınıflar hariç) çocuğunuzun öğrendiği bilgileri unutmasını azaltmak ve ilk dönem zayıf olan dersleri varsa o eksikliklerini gidermek olmalıdır.
Kısacası, tatil de olsa çocuğunuzun TV, bilgisayar ve telefon başında geçirdiği zamanı kontrol edin, sınıf düzeyine göre yoğun olmayacak şekilde ders çalışması faydalı olacaktır. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirebilmeniz için tatil bir fırsattır, iyi değerlendirin.
Kitap okumanın tatili olmayacağı için, çocuğunuzun tatilde kitap okuması için teşvik edin.