Zaranın Kurucusu Amancio Ortega’nın Başarı Hikayesi

0
5007

Babası demiryolu işçisiydi. İş hayatına tekstil atölyelerinde çalışarak başladı. Yeri geldi evinde dikti, kapı kapı dolaşıp ürün sattı. Ama bir gün aldığı 40 dolarlık borç hayatını değiştirdi.  Moda devi Zara’nın kurucusu Amancio Ortega’nın ilginç hikayesini derledi…

Zara, Pull & Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho gibi giyim markalarının sahibi olan Amancio Ortega yaklaşık 71 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin dördüncü kişisi.

81 yaşındaki Amancio Ortega’nın zenginler yolculuğu kolay olmadı. Multimilyarder iş adamının hayat hikâyesi, 1936 yılında İspanya’nın Busdongo de Arbas kasabasında başladı.

Babası demiryolu işçisi olan Ortega, 14 yaşında geldiğinde ailece A Coruna’ya taşınmalarının ardından liseyi bırakıp bir konfeksiyon atölyesinde çalışmaya başlayarak tekstil işini öğrenmiş.

36 yaşına geldiğinde La Maja mağazasındaki robdöşambrların bir benzerini üreterek satmak için Goa isimli bir firma kuran Ortega yavaş yavaş işleri büyütmeye başlıyor.

Ardından La Maja isimli bir moda evine geçen Ortega, burada dikim ustalığının inceliklerini öğreniyor ve sektörün müşteriye dayattığı moda anlayışından çok müşterinin modayı belirlediği bir iş modeli üzerine düşünmeye başlıyor.

2001 yılında ikinci eşi Flora ile evlenmeden önceki, 1966’da hayatını birleştirdiği eşi Rosalia Mera’yı da bu esnada tanıyor. Üvey kardeşinin evinde dikime başlayan Ortega ve ilk eşi Rosalia, o dönem evlerde ısıtma olmadığı için stil görünen robdöşambrları kapı kapı dolaşıp satıyorlar.

Gecelik işini büyütmek isteyen Ortega, bir bankaya giderek kredi çekmeye karar veriyor. 2000 peseta yani yaklaşık 40 dolar borç alarak başlattığı gecelik işi, Ortega’nın şu anki servetinin kazanmasındaki ilk adım.

1986’da boşandığı, 2013 yılında da hayatını kaybedecek olan Rosalia ile balayı yaptığı Hırvatistan’ın Zadar şehrinden esinlenerek ilk markasını Zadar ismiyle kuran Ortega, daha sonra bunu Zara olarak değiştiriyor.

José María Castellano isimli eski bir IBM çalışanın aldığı dış danışmanlık Ortega’nın hayatını değiştiriyor. Tüm işlemleri rakiplerinden 20 yıl önce dijitale taşıyan Zara, bu sayede verimliliğini artırmış.

Diğer markaların piyasaya yeni ürün sürerek moda fikri yaratması 40 haftayı bulabilirken Ortega, kurduğu hızlı moda düzeniyle en fazla 15 gün içerisinde bunu halledebiliyor.

Ortega, bilinçli bir şekilde mağazadaki ürünlerin kısa sürede stok dışı kalmasını istiyor ve böylelikle müşterinin yeniden mağazaya gelmesini sağlıyor. Ürünlerin çabuk yerine konduğunu gören müşteri de böylelikle markayı sürekli takip ediyor.

Zara’nın bu düzeni yaratması ise kolay olmamış. Sadece Tunus’ta bulunan fabrika saatte 150 parça ürün üretiyor. Zara mağazalarına her hafta 5 milyon parça ürün sevkiyatı yapılıyor.

Her çalışanın zamanla yarıştığı Zara’da işçiler her 38 dakikada 1 kadın giysisi üretmek zorunda. Zaman aşıldığı takdirde marka zarar etmeye başlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz