Bazen bir şeyler yapar ve daha sonra “Bunu neden yaptım?” diye düşünürüz. Aslında, her zaman bu durumun mantıklı bir açıklaması vardır ancak, çoğu zaman zihnimizin belli özelliklerinde gizlenir.
10- Çapa Etkisi
İnsanlar, bir şeyleri orijinal fiyata sahip olsa bile (hatta ederinden pahalı olsa bile) bir çeşit çapa olarak değerlendirmeyi daha kolay hissediyorlar. Genellikle mağazalarda kullanılan bir teknik bu. Örneğin, 300 TL. etiketli bir bluzu kolay kolay satın almazsınız. Ancak 1000 TL’den 300 TL’ye düştüğünü gördüğünüzde fikriniz değişecektir.
9- Amaçtan Sapma Etkisi
Kararın doğruluğunu nihai sonuca göre yargılamaktayız, bunu sağlamak için alınan önlemlerle değil. Bu etki genellikle nihai sonucu düşünmemize neden olan (örneğin, satın alma üzerine) reklamlar tarafından kullanılır. Şu an yepyeni bir iPhone kullanıyorsanız, tüm paranızı harcama kararının haklı olduğunu iddia edemezsiniz.
8- Seçim Çelişkisi
Seçim çelişkisi, ortada birçok seçenek olmasına rağmen, son seçimimizden dolayı mutlu olacağımız ihtimalini azaltır. Bazen bir şey satın alıp pişman oluruz çünkü, aklımız mutlaka bir başka seçim veya modelde kalır. Son karar en iyi karar olsa bile muhtemelen yine mutsuz oluruz.
7- Şans ve Kader İllüzyonu
Bu illüzyon belirli bir sistemi tesadüf eseri, rastlantısal olarak görmek eğilimi ile karakterize edilir. Bu durum özellikle kumarbazlar ve kaderciler için geçerlidir.
6- Pratfall Etkisi
Bir çifti sokakta yürürken düşünün… Taraflardan biri aniden bir direğe çarptığında diğeri “Ne salak!” diye düşünmeyecektir. Aksine, daha tatlı görünecektir. Çünkü mükemmellik itici ve hatalar caziptir. Bu yüzden sevdiğiniz bireyin yanında tökezlediğinizde üzülmemelisiniz.
5- Kuleshov Etkisi
Bir izleyici, iki ilgisiz çerçeveyi gördükten sonra, bilinçsizce kendisi için mantıklı bir bağlantı oluşturur ve ortaya çıkan bu etkiye Kuleshov Etkisi denir. Bu etki, yalnızca görüntü yönetmenleri arasında değil, pazarlamacılar arasında da başarılı bir şekilde kullanılır.
4- Kusurlu Fiziksel Görünüm Sendromu
Bu sendrom, bir insanın kendini çirkin bulduğu durumdan kaynaklanır ve bu insanlar genellikle bu sebepten dolayı hayatlarında başarısız olurlar. Aslında sorun, gerçek kusurlardan çok benlik saygısı ile ilgilidir.
3- Hayatta Kalma Yanlılığı
Çoğu zaman, bir durumu yalnızca başarılı insanların tarafından değerlendiririz ve bu nedenle bunun sadece bir tarafını bilebiliriz. Örneğin, bir ürün satışı sayesinde zengin olan bir iş adamını ele alalım. Bu kişinin başarılı olduğu yorumunu kolaylıkla yapabiliriz ancak aynı ürünü satamayan onlarca iş adamını düşünmeyiz bile. Olaylara farklı açılardan da bakmak gerekiyor.
2- Ulaşılması İmkansız Sendromu
En basit açıklama ile, ulaşılması zor olan her zaman daha caziptir. Kapalı, yüksek statüye sahip, kafasında nelerin olduğunu kimsenin bilmediği insanlar, her zaman daha ilginç ve ilgi çekici görünüyorlar. Bu durum aynı zamanda, insanların onlar hakkında “Ulaşılmaz” olduğunu düşündürüyor.
1- Güzellik Korkusu
Sıradan insanların, güzel insanların yanında (örneğin, toplu taşıma araçlarında) oturmalarının daha seyrek gerçekleştiğini fark ettiniz mi? Bunu ancak başka bir koltuk kalmadığı zaman yaparlar. Gerçek şu ki, bazı insanlar güzel insanların yanında aşırı gergin hissediyorlar. Kişinin kendinden şüphe etmesi, özgüven eksikliği, yanındaki kişiyle ister istemez kıyaslama içine girmesi gibi korkular ortaya çıkıyor. Bu tarz bir korku, ortalama bir kişinin yanında ortaya çıkmıyor.
Kaynak:https://brightside.me